A nagy körkérdés: te magyarul nézel online filmeket?

Ezen a héten az online filmezés a fő témánk, és ha már film, akkor vegyük elő az egyik legfontosabb, legvitatottabb kérdést ezzel kapcsolatban: magyar, vagy szinkronos? Rengeteg érv és ellenérv van mindkettő mellett és ellen, és bár néha úgy tűnik, hogy az egyik áll nyerésre, soha nem lehet majd végleges győztest választani a kettő közül. Viszont ami meglepő lehet sokak számára, hogy még az online filmek területén sem egyértelmű győztes az eredeti hang!

Mi szól a magyar szinkron mellett?

A mozi.ma oldalán online filmek magyarul és eredeti nyelven érhetőek el, mégis azt tapasztaljuk mi itt a rádiónál, hogy igen nagy az érdeklődés a kifejezetten magyar nyelvű változatok iránt. (Egyébként épp azért ezt az oldalt említjük most meg, mert ennek van talán az egyik legnagyobb választéka mind közül).

Az online filmek magyarul elérhető verziói iránti igény épp olyan, mintha szembemenne mindazzal, amiről azt hittük, hogy értékessé teszi az online filmnézést. Nevezetesen, hogy a televízió, de még néha maguk a mozik is csak magyar nyelven hajlandóak leadni bizonyos filmeket, amit a fiatalabb közönség nem tud tolerálni, és ezért inkább letölti, és online nézi meg eredeti nyelven az adott filmművészeti terméket. Nos, a fentebbi megállapításunk alapján a szinkronizált változatok is legalább ugyanolyan népszerűek, mint a feliratosak.

Miért?

Mert nagyon sokan még ma is inkább csak háttérzajnak használják a különböző tömegmédiumokat. Főzés, evés közben hallgatják inkább, mint nézik a filmeket, és mivel itthon a nyelvoktatás jelenleg nincs a legjobb formájában, leginkább csak magyarul tudják követni a cselekményt. A magyar szinkron óriási előnye tehát, hogy könnyebben megérthetővé és fogyaszthatóvá teszi a filmet.

Ezen kívül azért éri meg az online filmek magyarul történő megtekintése, mert így egészen egyszerűen jobban tudunk figyelni arra, ami a képernyőn zajlik. A feliratos filmek esetén muszáj 1-2 másodpercig a képernyő alsó részére koncentrálnunk, ami máris eltereli a figyelmünket a valódi cselekményről, főleg abban az esetben, ha a gyorsolvasás nem éppen az erősségünk.

Mit mondanak a feliratos filmek rajongói?

A másik oldalnál egy fokkal jobban ismert érveket tudnak felsorakoztatni azok, akik a filmeket eredeti nyelven szeretik nézni. Elmondásuk szerint a magyar szinkronnal a színészek eredeti hangja értelemszerűen elveszik, így pedig már gyakorlatilag nem az eredeti alkotást tekintik meg, amit a rendező annak idején megálmodott és leforgatott. Ők viszont a teljes élményt szeretnék átélni, amihez hozzátartozik a megfelelő hang is.

A másik komoly érv az eredeti nyelven történő filmnézés pozitív hatása a nyelvtanulásra. A legkönnyebben úgy lehet elsajátítani egy célnyelvet, ha azon a nyelven íródott könyveket olvasunk, valamint filmeket nézünk. Ebből következően tehát többet is jelenthet az eredeti szinkron, mint azt elsőre gondolnánk.

És itt jön akkor egy személyes vélemény

Mivel minden érvvel bizonyos szinten egyet lehet érteni, és megcáfolni is nehéz lenne őket, ezért győztest hirdetni ebben a kérdésben nem tudunk. Amit még hozzá lehet tenni ehhez a témához, az a személyes vélemény, amit én is szeretnek megosztani veletek.

Ha online filmekről van szó, akkor én egészen biztosan a mozi.ma oldalára megyek föl, és nem csak azért, mert ott van a legnagyobb online film választék, amit valaha láttam, hanem mert a legtöbb feltöltött film magyarul is elérhető. Igen, én is magyar szinkron oldalán állok. Főleg a régebbi filmeket illetően, amikor még a nemzet legnagyobb színészei adták a hangjukat Holywood legnagyobb csillagai számára (elég csak a Woody Allen – Kern András “párosra” gondolnunk). De a mai szinkron is kitesz magáért elég rendesen, ráadásul egyébként én is az a típus vagyok, aki inkább az arcokat figyeli, nem pedig a hangsúlyokat egy filmben.

Online filmek magyarul pedig tömegével állnak sorban a mozi.ma oldalán, és nekem csak kettőt kell kattintanom ahhoz, hogy azonnal elérhessem őket.

Minek nézek akkor online filmeket?

Jogosan merülhet akkor fel a kérdés, hogy ha nincs bajom a magyar nyelvű filmekkel, akkor miért nem kapcsolom be a tévét, és nézem meg ott őket? Nagyon egyszerű a válasz.

Egyrészt: nem szeretek másokhoz igazodni. Ha én reggel kilenc órakor akarom megnézni a Wall Street farkasát, akkor hadd nézzem meg akkor, és ne kelljen este nyolcig várnom rá, hogy aztán csak éjfélkor mehessek aludni. Persze, érhető, hogy a tévécsatornák fejesei nem engedhetik meg, hogy gyerekek is belefussanak ilyen tartalomba, én viszont lehet, hogy a kényelem érdekében akkor inkább online nézem meg a filmet, amit szeretnék.

Másrészt: gyűlölöm a reklámokat, márpedig nem tudom, hogy megfigyeltétek-e, de mintha egyre több lenne belőlük. Egy filmet akár már 6 felé is tudnak szabdalni, pusztán azért, hogy minél több bevétel legyen belőle. Na, ennek nem kell kitennem magam akkor, amikor online filmeket nézek magyarul.

Harmadrészt: szeretem megállítani a filmeket akkor, amikor én akarom. Persze, vannak már olyan szolgáltatók, akik ezt az élményt meg tudják adni az ügyfeleiknek, de én inkább ingyen szeretném ezt elérni.

Online filmek a nagyobb kényelemért

A mozi.ma oldalán keresztül elérhető filmek mindegyike megfelel ennek a három fő elvárásomnak, így nekem már nem kell kompromisszumokat kötnöm senkivel. Tökéletesen elégedett vagyok mindazzal, amit ez a portál nyújtani tud nekem, akkor pedig minek keresnék alternatívát? TV már nincs is a lakásomban egyébként, egy laptoppal már mindent meg tudok csinálni, amit csak akarok.

Az egyetlen szenvedélyem még, ami ehhez kapcsolódik, az a moziba járás, de mostanában már az is elkezdett kikopni az életemből, mivel a mozi.ma már a legfrissebb kasszasiker filmeket is megosztja az oldalán. És lássuk be, moziba se mindig kényelmes járni. Persze, ez is egy alkalom, ami ki tud minket kicsit zökkenteni a mókuskerékből, de emellett még sorban állásról, tömegről és várakozásról is szól. Pattogatott kukoricát ezzel szemben otthon is tudok csinálni (megjegyzem: sokkal olcsóbban), a mosdóba akármikor kimehetek egy film alatt, és nemhogy nem zavarok senkit, de még le sem maradok semmiről, és mindezeken túl akkor alszok el a filmen, amikor csak akarok.

Nem vagyok ezzel egyedül

A kollégákkal gyűjtött tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy az általam felsorolt érvek nagyjából fedik az általános véleményeket is ezzel a témával kapcsolatban. Igyekeztünk minél részletesebben belemerülni az online filmek szövevényes világába, és abba, hogy miért éri meg online filmeket magyarul nézni. A vita, ahogy már mondtam, korán sem eldöntött, és valószínűleg soha nem is lesz az. A két tábor szerencsére nem teljesen kibékíthetetlen egymással, hiszen az is megfigyelhető, hogy leginkább az angol filmekkel szemben lehet elvárás az eredeti szinkron – ha az eredeti nyelvet nem ismeri a közönség, akkor hamarabb hajlandó beérni a magyar változattal.