A rádiózás még nem ment ki a divatból

Legalábbis az én esetemben még egészen biztosan nem!

Persze nyilván már túl vagyunk a rádiózás aranykorán, mikor még az elsődleges információs forrásnak számított. Főleg az idősebbektől lehet hallani azokat a történeket, hogy az újságon kívül ez volt az egyetlen lehetőségük ahhoz, hogy tájékozódjanak a nagyvilágban zajló eseményekről. Nekik még televíziójuk sem volt a háztartásukban, nem hogy internetük.

A nagypapám gyakran elmesélte nekem, hogy a legnagyobb sporteseményeket – labdarúgó világbajnokság és olimpia – is a rádión keresztül tudták csak követni. Persze rádiója sem volt mindenkinek, szóval ilyenkor rendszerint odagyűltek az emberek többen is egy készülékhez.

Később persze ezek a berendezések is egyre elérhetőbbé váltak. A nagymamám elalvás előtt például mindig rádiót hallgatott. Ezt a szokását megtartotta az élete végéig. Talán Ő miatta is ragadt rám a rádiózás, pedig én azért még fiatalabbnak számítok és az én korosztályomra ez az információszerzési forma már kevésbé jellemző.

A rádiózás kezd kiveszni a divatból?

Ennek megválaszolása nézőpont kérdése. A klasszikus értelemben vett otthoni rádiózás egészen biztosan. Azonban vegyük például az autórádiókat. Azt a mai napig használják az autósok. Valaki azért, hogy híreket hallgasson, valaki a zene szeretete miatt, míg mások azért, hogy valamivel elviselhetőbbé tegyék a reggeli dugókat. Úgy gondolom, hogy ez a típusú rádióhallgatás még nagyon sokáig velünk fog maradni.

Itt még ne álljunk meg, és gondoljuk kicsit tovább a rádiózás evolúcióját. Párszor már szóba került az internet. Már eleve a hagyományos rádiókat is hallgathatjuk az interneten keresztül, de én nem is erre gondoltam.

Ami nekem itt eszembe jutott, az nem más, mint a podcast. Ez gyakorlatilag egy hanganyag, bár videó is lehet, amit a készítője feltölt az internetre, amin keresztül meghallgatható. Nálam ez kimeríti a rádiózás fogalmát, csak manapság szeretjük angol kifejezéseket átvenni. A podcasteken keresztül sok érdekes dolgot megtudtam. Legutóbb például olyan berendezésekről beszéltek az egyikben, melyekkel jelentősen csökkenteni lehet egy háztartás rezsijét.  Úgy döntöttem, hogy jobban utána járok ennek a témának.

Ennek a kutatásnak az eredményeként jutottam egy olyan vállalkozás honlapjára, melynek az egyik fő tevékenységei köre az, hogy ezeket a berendezéseket forgalmazza és telepíti be a különböző háztartások számára. Ezeket a gépeket egyébként hőszivattyúknak nevezik. Ezekből igen sok féle létezik, a márkájuk és a működésük szerint. Azonban ami közös bennük, az az, hogy a külső környezet valamelyik közegéből elvonják a hőenergiát, amit aztán a házunkba juttatnak. Egy ilyen berendezésre érdemes befektetésként kezelni, hiszen alapvetően komoly pénzügyi ráfordítást igényelnek, azonban az üzemeltetésük jóval gazdaságosabb, mint a hagyományos és régi megoldások esetében. Így hosszú távon pénzügyileg is meg fogja nekünk érni. Nem mellékes az sem, hogy ez egy nagyon környezetbarát módszer is, a házunk befűtésére.

Mivel itt komoly összegekről van szó, minden választ tudni kell, ha feltesszük magunknak a következő kérdés: Milyen befektetéssel is jár valójában egy hőszivattyú? A linkben szereplő weboldal a legalkalmasabb hely ahhoz, hogy biztos alapot kapjunk ebben a témában, és hogy meghozhassuk a helyes döntést.

Az itt található írásokból megtudtam, hogy egy hőszivattyú befektetési költsége alapvetően három részből tevődik össze. Az első természetesen maga a hőszivattyús berendezés és a hozzátartozó tartozékok és csővezetékek, melyek a rendszer működéséhez kellenek. Azonban ezt nem elég csak megvásárolni, de szakszerűen telepíteni is kell. Egy ilyen telepítési munka sok esetben komoly ásásokkal és tereprendezésekkel is járhat. Ennek mértéke a közegtől függ, amiből a hőt nyer ki ez a szerkezet. A harmadik költséget a különböző engedélyeztetések adják, melyek a különböző ásási munkálatokhoz szükségesek.

Az első típus a kútvizes hőszivattyú. Itt szükséges két különböző kútnak a kifúrása, melyeknek kellő távolságra kell lenni egymástól. Ezeknek a kutaknak a telepítése már önmagában költséges és még engedélyekre is szükség van. Azért van szükség két kútra, mert az egyikből feljön a talajvíz, a másikban meg visszaküldésre kerül. Ez hosszú távon egy igen gazdaságos fajta hőszivattyús rendszer.

A második lehetőségünk a talajszondás változatok alkalmazása. Itt csak egy helyen kell ásni, azonban ennek a mélysége elérheti akár a 200 métert is. Ennek a megvalósítása sem olcsó, ám itt is számíthatunk a megtérülésre. Az előzővel ellentétben itt nem a vízből, hanem magából a talajból nyeri ki a gép az energiát.

A következő megoldás a talajkollektoros hőszivattyús rendszer. Itt is ásni kell, azonban ezt elég pár méteres mélységig megtenni, azonban ezt igen nagy területen kell véghezvinni. Az esetben, ha a házunkhoz nem tartozik elég nagy szabad földterület, ahol nincsenek fák és nincs építve semmi, akkor a másik lehetőségek egyikéből kell választani.

A legolcsóbb változat – a telepítési költségeket tekintve – a levegő-víz hőszivattyú. Itt semmiféle ásásra nincs szükség. Elég csak egy beton alapot kialakítani valahol a házon kívül.

Látható, hogy itt bizony bőven van lehetőség. Teljesen érhető, hogy ha valaki ez után is a sötétben tapogatózik azt a kérdést feltéve, hogy milyen befektetéssel is jár valójában egy hőszivattyú? Aggodalomra egyáltalán nincs okunk. Elég csak felvenni ezzel a társasággal a kapcsolatot, akik minden segítséget meg fognak nekünk adni abban, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg.

A weboldalukon szereplő telefonszámon vehetjük fel velük a kapcsolatot. Ezután a következő lépés az lesz, hogy szakértőket küldenek ki hozzánk, akik felmérik a házunk környezetét és a meglévő fűtési rendszerét. Miután kellőképpen megszemléltek mindent, tudni fogják, hogy milyen fajta hőszivattyú jöhet egyáltalán szóba. Innentől kezdve már a mi elképzelésünkön és az igényünkön múlik, hogy melyiket is választjuk. Sajnos előfordulhat, hogy a fűtésrendszer alkalmatlan arra, hogy hőszivattyúra kössék. Ez esetben a fűtésrendszert is cserélni kell.

A következő lépés az ásási munkálatok, a hőszivattyú beszerelése, beüzemelése és a fűtésrendszerre történő rákapcsolása. Ezt természetesen mind megoldják helyettünk. Biztosak lehetünk benne, hogy csakis kiváló minőségű hőszivattyúkat szerelnek be, melyekre hosszú távú garancia szól és nem fog problémát jelenti egy új alkatrész beszerzése sem hozzájuk.

Egy hőszivattyús rendszer nem csak a házunk befűtésére használható, hanem arra is, hogy vizet melegítsen nekünk. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a hőszivattyús fűtésrendszert kiegészítjük egy hőszigetelt tartállyal. Az említett cég szakemberi ezt a feladatot is tökéletesen képesek végrehajtani a számunkra. Ennek eredményeként a hőszivattyús rendszerünkkel még inkább csökkenthetjük a háztartásunkkal járó rezsiköltségeket.

Bármelyik megoldást is válasszuk, egészen biztos, hogy sok évig biztosítva lesz a fűtésrendszerünk megbízható és gazdaságos működése. Úgy gondolom, hogy ma már, ha egy ház modernizálásáról van szó, nem mehetünk el egy hőszivattyús berendezés alkalmazása mellett. Egy ilyen döntéssel csak is jól járhatunk.