Kettő között egy harmadik

Nemrég eszembe jutott egy régi Disney film, amely egy sulirádiós lányról szólt. Erről eszembe jutott a régi sulim. Nálunk is volt sulirádió. Ekkor eszembe jutott a… oké, nem, csak vicceltem.

Tehát eszembe jutott, hogy szerettem volna én is rádiózni. Nagyon klassz volt, tök jó témákról beszéltek, jó zenéket nyomtak, imádtam. Sokszor ezért nem mentem ki az udvarra, inkább hallgattam. Aztán sajnos jött az új igazgatóhelyettes, aki megelégelte, hogy csupa öröm és jókedv van az iskolában, így meg akarta szüntetni a rádiót. Természetesen akkora felháborodást keltett, hogy nem szűnt meg, viszont azt sikerült elérnie, hogy az ő általa megszabott témákról szóljon. Hát ekkor aztán volt minden. A vallástól elkezdve, a köztársaság alapjain át a múmiákig minden volt. Egyszer a napelemes rendszerekről beszéltek 15 percen keresztül.

Elmesélték, hogy a napelemes rendszer a fotovoltaikus jelenségen alapszik, és félvezetőket tartalmaz. Szó volt arról, hogy melyik tudós mutatta be először 1939-ben ezt a hatást (Alexandre Edmond, ha jól emlékszem). Teljesen leírták, hogy az egész átalakítás (mármint a foton energia villamos energiává alakítása) hogyan megy végbe. Hogy a fény elnyerődésekor mozgásképes töltött részecskék keletkeznek, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, vagyis az elektronon kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, így jön elektromos áram létre. (Húha, nem hittem volna, hogy minderre emlékszem.) Tök érdekes egyébként, hogy nem kell a fényforrásnak természetesnek lennie, teljesen jó a mesterséges fény is. Emiatt a számológépek is képesek évtizedekig is működni. Elgondolkodtam, ha ezek ilyen jók, akkor miért nincs még mindenhol bevezetve? Hát természetesen az anyagiak miatt. Sokféle anyagból vannak, és ettől függően különbözőek a hatásfokuk. Ha például monokristályos szilíciumból készül a napelem, akkor 20% (elméletben akár 30%) a hatásfoka. Nyilván ez az árán is meglátszik. Az olcsóbb, amorf szilíciumból készült napelemek hatásfoka nem több mint 5-8%. Viszont könnyebb beszerezni. Szerintem csak évek kérdése, és egyre olcsóbb lesz a jobb minőségű is. De ehhez nem érthetek. Annyi viszont bizonyos, hogy annak ellenére, hogy a sulirádió nem örvendezett nagy népszerűségnek ezen adások után, néha tényleg érdemes volt odafigyelni. Na, persze nem túl sokat, ugyanis két tanóra között is új, tananyagra hasonlító információkat hallgatni nem mindig egészséges.