Napelemekről volt szó reggel a rádióban

Ahogy kezdek egyre inkább „megérni”, úgy egyre több új, és korábban unalmasnak vagy furcsának tartott szokást veszek fel. Ilyen például a reggeli rádióműsorok hallgatása is. Régebben mindig bekapcsoltam a kis zenéimet, szinte abban a pillanatban, ahogy felkeltem, de ma már ugyanezt teszem, csak a kedvenc – már ilyen is van – rádióműsoromat kapcsolom be, de a telefonomon.

Egyik reggel egy nagyon komoly témáról volt szó, méghozzá a napelemekről. De az igazság az, hogy csak fél füllel hallottam, úgyhogy az információk csak többé-kevésbé jutottak el hozzám, mert közben kávét főztem, pakolásztam. De idegesített, hogy nem állt össze a kép a fejemben, és eszembe jutott, hogy egy közel ismerősöm nemrég napelemek után nézelődött, így megkértem, hogy küldjön már nekem egy linket. Nagyon gyorsan válaszolt és az alábbi linket küldte el: sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter.

Ahogy olvasgattam és szemezgettem az információk között, megtudtam, hogy átlagosan egy napelemes rendszer a beüzemeléstől számítva, nagyjából 10 év alatt térül meg. Ami azt jelenti ugyebár, hogy 10 év alatt spórolhatunk annyit a napelemek segítségével, amennyit a kiépítésébe belefektettünk. Tehát 10 év elteltével, amit spórolni lehet, az lényegében már tiszta haszon. Úgyhogy ami biztosan elmondható a napelemekről, amellett persze, hogy környezetbarát és környezettudatos megoldás, hogy ez egy igencsak hosszútávú befektetésnek számít. Legalábbis egy évtized számomra már elég hosszú idő.

Kíváncsi lettem volna arra is, hogy mekkora összeget szoktak általában erre fordítani az emberek, mondjuk egy átlagember, de ilyen információt nem találtam, mert az árképzés egyedi. Viszont, ami szerintem egy nagyon jó lehetőség, az az, hogy több pályázat is van a napelemes rendszerekre, szerintem érdemes ezeknek utánanézni.