A globális felmelegedés ellen mi napelemekkel tennénk

A férjem nagyon szeret rádiózni. Kedveli a jó zenéket, a laza rádiós műsorokat, ezért szinte egész nap bömböl nálunk a rádió. Ennélfogva a hírekről is a rádióból hallunk. Az elmúlt napokban a rekordhőmérsékletek miatt nagyon sok szó esett a globális felmelegedésről.

Mi nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre: szelektíven gyűjtjük a szemetet, a gyerekeinket próbáljuk környezettudatosan nevelni. Ennek ellenére mégis meglepett, amikor a férjem kijelentette, hogy szeretné, ha a házunkat energiahatékonyabbá is tennénk. A rádióból hallott hírek ráébresztették, hogy többet kell tennünk a károsanyag-kibocsátás ellen.

Nem akartam a férjem kedvét elvenni, ezért nem is mondtam neki semmit, de egyből arra gondoltam, hogy nekünk erre nem lesz elég pénzünk. Később, amikor kiment az udvarra, lenyírni a füvet, gyorsan utánanéztem a neten, hogy mennyibe is kerül a napelem rendszer. Ekkor akadtam rá a napelempalyazatok.hu internetes oldalra.

A weboldalnak köszönhetően megtudtam, hogy a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” megnevezésű pályázattal segítik. Az épületeiket korszerűsíteni akarókat a 105,2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják. A keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, a többi pénzre a magyar családok tarthatnak igényt.

A pályázat egyből nagyon megtetszett nekem. Vidáman szaladtam ki a férjemhez, és nagy lelkesedéssel meséltem neki a részletekről. Felcsillogott a szeme, amikor meghallotta, hogy a hitel 500 forint és 10 millió forint között mozoghat, valamint, hogy nem csupán napelemekre fordítható, hanem mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat.

A napelem rendszer kiépítése a napelempalyazatok.hu szájtnak köszönhetően már nem tűnik kivitelezhetetlennek számunkra.