Napelemes rendszerek támogatása

Reggelente mindig rádiót szoktam hallgatni. Az egyik műsorban, ahol éppen a környezetvédelemről volt szó,  beszéltek éppen napelemről. Elgondolkoztam. Talán nekünk is lehetne napelemünk. Talán mi is élhetnénk a napelem rendszer nyújtotta lehetőségekkel, de hogy miért nincs mégis napelemünk? Mert még nem hallottunk róla! Ez valahogy úgy nincs még a képünkbe tolva. Reklámok sincsenek a tévében róla, nem is nagyon írnak a helyi újságok se, valahogy olyan, mintha nem is lenne fontos. Pedig igenis fontos dolog ez! Pont most, amikor a globalizációval kapcsolatban annyira tele van minden, amikor mindenki erről beszél, meg a fast fashionről, meg ezekről, itt van egy kézzel fogható valami, amivel még hosszú távon spórolni is tudunk.

De nem élünk vele. Mert macerás, mert befektetéssel jár. Vagy csak szimplán nem tudunk róla. Mondok én most valamit! Ha napelemről van szó, akkor gondolnunk kell a földre, elvégre megújuló energiáról van szó, tehát úgymond “ingyen energia”. Másrészt, hogy ha napelem rendszert használunk, elbúcsúzhatunk a villanyszámlától is. Ami azért elég jó. Gondolj bele te, kedves olvasóm, hogy ha az eddigiben villanyszámlára költött pénzedet most visszakapnád, ugyan mennyi pénzed lenne? Szerintem jól jönne az a pénz! Szerintem akár meg is vehetnéd azt, amire most vágysz! De nem lehet, mert nem vettél napelemet.

Nem fogok kertelni. Attól még, hogy a napelemmel hosszú távon spórolni lehet, attól függetlenül még költséges. De! Ma már simán lehet napelem támogatást is igényelni! Van egy pályázat, melynek keretében magánszemélyek is igényelhetnek egy bizonyos összeget otthonuk korszerűsítésére, energetikai beruházásokra. Ez az összeg akár 10 millió forint is lehet. És lehet költeni napelemre, nyílászárók cseréjére, napkollektorokra, stb. Tehát érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Természetesen az összeget vissza kell fizetni, viszont nincs rá kamat. Így nem kell többet visszafizetni később sem. Szerintem ez nagyon megéri azoknak, akik hamarjában nem tudnak előkaparni egy ekkora összeget, hiszen apránként is vissza lehet fizetni. Ez ugyanolyan, mintha elkezdenénk rá gyűjteni, szóval veszíteni nem lehet. Ha van egy biztos munkahelyünk, ahol jól fizetnek akkor szerintem mindenképpen vágjunk bele!

Elvégre a napelem rendszer még egész könnyen elérhető, valamint 2019-et írunk, nemsokára 2020 lesz, tehát mindenképpen fejlődnünk kell. Ha házat veszünk és nincs rajta napelem, akkor is vágjunk bele, és igényeljünk, így később se lesz belőle gond, és a gyerekeink ha megöröklik a házunkat, legalább nekik se kell fizetniük a villanyért, és egy jó meleg otthon fogja várni őket mindig is!