Múlt szerdai műsor összefoglalója

Kedves hallgatóink! Legutóbb azt szavaztátok meg, hogy a Megbeszéljük! műsorunkban a fog implantátum témát boncolgassuk számotokra. Mit mindig, ezt most is megtettük, és meghívtunk egy szakértőt, aki röviden elmesélte a folyamatot, aztán válaszolt a kérdéseitekre is. Úgy gondoljuk, hogy ez a téma abszolút megérdemli, hogy írásban is megmaradjon, úgyhogy íme minden fontos tudnivaló.

Először is érdemes tudni róla, hogy ez nem egy ideiglenes fogpótlás, hanem hosszabb távra szól, valamint nem lehet kivenni. Az implantátummal akkor is pótolható a fog, vagy pótolhatóak a fogak, ha teljes mértékben hiányzik a foggyökér, hiszen az ember kap hozzá egy “mű gyökeret”. Tulajdonképpen ehhez a mesterséges gyökérhez rögzítenek egy koronát és ennyi a fog implantátum. A mesterséges gyökér, vagyis a csavar, amit az állkapocscsontba helyeznek bele titánból készül, mely anyag képes teljesen összenőni a csonttal. Ezért ez az egyik legjobb megoldás, főleg ha metsző- és őrlőfogakat kell helyettesíteni, hiszen az új fogak majdnem olyan stabilak lesznek tőle, mint az eredeti fogak. Ráadásul a fogászati híddal ellentétben itt nem kell megsérteni a többi, jó fogat ahhoz, hogy a koronákat behelyezhessék.

A korona természetesen minden esetben porcelánból készül és a kliens fogainak színével és formájával megegyezően. A porcelán szó természetesen rémisztően hangzik, hiszen úgy vagyunk szokva, hogy az egy nagyon törékeny anyag, de ebben az esetben szó sincs ilyesmiről, nyugodtan lehet bízni benne, hogy jó lesz.

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért kell pótolni az elvesztett fogat vagy fogakat, főleg ha nem látható helyen vannak? Először is azért, mert azok a fogak, amelyek a hiányt határolják, a megszokott támasztás hiányában elkezdenek egymás fele dőlni. Aztán a fenti vagy lenti párja a hiányzó fognak szintén keresni kezdi őt, és mivel semmi nem támaszt neki ellen a másik oldalról, ezért elkezd kiemelkedni a fogívből. Ez mind csökkent rágóképességhez vezethet, ami az egész emésztésünkre kihatással lehet, nem beszélve arról, ha elkezdenek elhelyezkedni a fogak, egy idő után már elől is látható lesz a változás, hiába csak hátul hiányzik egy vagy több fog.

Mennyire tartós az implantátum? Ez attól függ, hogy mennyire figyelnek oda rá. Mármint nem igényel nagyobb odafigyelést, mint a többi fog, de általában akkor kell kihúzni egy vagy több fogat, amikor annyira nem volt törődve és foglalkozva vele, hogy már menthetetlen a helyzet. Ez annyit tesz, hogy az illető nem figyel a szájhigiéniájára. Sajnos, ha a továbbiakban is így viselkedik, nemcsak arra számíthat, hogy az implantátum nem lesz hosszú életű, hanem természetesen arra is, hogy a többi fogával is ugyanúgy gond lesz. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az, hogy az implantátum beszerelésének folyamata azzal kezdődik hogy egy dentálhigiéniás szakember professzionálisan lepucolja a fogainkat és ha esetleges gondot talál, akkor azt is meg kell oldani, akár töméssel, akár sajnos foghúzással. Ha bármilyen gond van a szájban, az hátráltatja az implantátum egészséges behelyezését. Ha sikerült mindent tisztázni és megtisztítani, jöhet a panoráma röntgen és a CBCT, amelyek segítségével pontos képet tudnak alkotni az állkapcsodról és meg tudják tervezni az implantátumot. Ezt követően pedig jöhet a csavar behelyezése a csontba. A csavar behelyezésekor belevágnak a húsba, hogyan pontosan lássák, hogy mit csinálnak, azonban ezt a műtét végén össze is varjak, egy hét múlva pedig kiszedik a szálakat. Ha sikeresen begyógyult a seb, jöhet a korona és kész is az új, tökéletes fogsor.

Mi a helyzet a cigizéssel? Sokan kíváncsiak voltatok rá, hogy mennyire befolyásolja az implantátumot a cigizés. A kérdés joggal vetődik fel! Aki cigizik, annak a szájürege sokkal “piszkosabb” sokkal több bacilust tartalmaz, tehát méginkább oda kell figyelni a tisztán tartására. Sok orvos szerint az implantátum akár egy motiváció és ürügy is lehet a cigi lerakására. De ha nem szeretnétek ekkora lépést tenni, akkor sem kell aggódni. Csak arra kell figyelni, hogy megfelelő higiéniai állapotban tarts az implantátumot és a fogaidat is, és akkor mindegyik hosszú és boldog életnek örvendhet.