Egy látogatáskor édesanyámnál

Egy héten több alkalommal is járok édesanyámat meglátogatni. Rendszerint, amikor megérkezem, a rádiót hallgatja, ahogyan ez a tegnapi látogatásomkor is történt. Éppen az alkoholfogyasztás sajnálatos magyarországi állapotáról folyt beszélgetés a műsorvezetők között. Nagyon elkeserített, hogy ennyire rossz a helyzet ma hazánkban ezen a téren, és anyukám is nem sokkal az érkezésem után ki is kapcsolta a rádiót, hogy valami másról beszélgessünk e helyett.

Engem mindazonáltal azután sem hagyott nyugodni a téma, és aznap este sokmindent elolvastam róla az interneten. Így akadtam rá a Családi Felépülési Központ honlapára is, ahol multiprofesszionális személyezet segít a függőségben szenvedő betegeknek a felépülésben, köztük Dr. Petke Zsolt pszichiáter-addiktológussal. Dr. Petke a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet addiktológiai osztályának osztályvezető főorvosa, de mellette még számos különböző szakterületről érkező munkatárs és addiktológiai konzultáns fáradozik azon, hogy eredményesen záruljon az addiktológián zajló kezelés.

A Családi Felépülési Központ egy 28 napos, bentlakásos kezelési programot kínál, amelynek célja, hogy a felépülő páciensek a 28 nap végeztével felismerjék és tudatosítsák betegségük gyökerét, valamint, hogy a terápia során tanultakat a kezelés végeztével is tudják alkalmazni életükre vonatkozóan. 

A kezelés egy turistáktól mentes övezetben, háborítatlan körülmények között zajlik, így nem kell tartani ismeretlenek, váratlan látogatók megjelenésétől. A felépülési program részeként pedig napi rendszerességű sétákat tesznek a szabadban, és a Minnesota-modell gyakorlatát követve napi olvasó csoportokat tartanak, és családi tanácsadást nyújtanak.