Rádióban hallottam az energiatanúsítványról

Manapság sok különböző hírt találunk mindenfelé, de az egyik legjobb forrása a hasznos híreknek még mindig a rádió. Nem is csoda, ha még mindig sokan vannak, akik utazás vagy csak a házimunka, például főzés vagy takarítás közben még mindig a rádiót hallgatják. Sok csatornán nem csak zene megy, hanem riportműsorok és egyéb programok, amik hasznos tájékoztatást adnak. Én is hallottam egy ilyet nem is olyan régen. Éppen az energiatanúsítványokról volt szó, ami nekem azért volt érdekes, mert én is éppen most akarom eladni a házam.

Az energiahatékonyság egyike azoknak a kifejezéseknek, amelyekkel manapság állandóan találkozunk. Mi az energiahatékonyság? Röviden: az a gyakorlat, hogy minimalizáljuk az energiafelhasználást anélkül, hogy elvesztenénk a minőségét. Másképpen fogalmazva: valami akkor elnyeri az „energiahatékony” címkét, ha kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos versenytársai, de ugyanolyan jó munkát végez, mint a többi.

Ezt nem szabad összekeverni az energiatakarékossággal . Az energiamegtakarítás inkább az energiafelhasználás bármilyen módon történő csökkentésére irányul, függetlenül a minőségétől. Ez magában foglalja az emberek viselkedésében bekövetkező változásokat, például a termosztát beállítását vagy kevesebb víz fogyasztását az, vagy a világítás csökkentését a ház körül. Az energiahatékonyság nem feltétlenül foglalja magában ezen extra dolgokat.

Sok vállalkozás és a háztulajdonosok vonakodnak az energiahatékonyságra való áttéréstől. Vitathatatlanul az energiatakarékos termékekbe történő kezdeti beruházás nagyobb. Fontos azonban emlékezni arra, hogy az energiahatékonyság nagy megtakarításokkal jár később. Hosszú távon annyit takarít meg az energiaköltségekben, hogy az idő múlásával jelentős megtérülést érhet el.

Vegyük például azt, hogy az egyik sarokban van egy klasszikus izzólámpa, a másikban modern LED-es izzó van. Mindkettő ugyanolyan mennyiségű fényt bocsát ki, és mindkettő belefér ugyanazokba a lámpatestek és lámpákba. A LED-izzóért kicsit többet fog fizetni, mint az izzólámpaért. Itt viszont a dolgok érdekessé válnak: a LED-izzó működéséhez csak 10 watt villamos energia szükséges, szemben az izzólámpa által megkövetelt 60 watttal. Tehát a LED-izzó összességében kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a LED-izzó hatszor kevesebbet fog hozzáadni a havi elektromos számlájához.

A megtakarítás ezzel sem ér véget. A LED-izzó 25-szer hosszabb ideig fog tartani, mint az izzólámpa, azaz nem kell olyan gyakran cserélnie. Ez a kezdeti költség hirtelen csekélynek tűnik, összehasonlítva azzal, hogy mennyit lehet megtakarítani.

Ezen felül az energiahatékonyság kritikus taktika az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Egyszerűen fogalmazva: kevesebb energia felhasználásával kevesebb energiát kell termelni. És ez viszont kevesebb üvegházhatást okozó gázkibocsátást eredményez az erőművekben, különösen akkor , ha többen közülünk úgy döntünk, hogy lépést teszünk a környezetbarátabb gyakorlatok felé. Ez a fosszilis tüzelőanyaggal működő üzemek estében általánosságban kevesebb levegő- és vízszennyezést eredményez .

Az energiahatékonyságba történő beruházások a leghatékonyabbak, amikor otthoni felújításokat tervez. Az energiahatékony készülékek felhasználása, valamint a fűtési és hűtési hatékonyságának javítása jelentős befolyással jár az energiaszámlákra.

Mindehhez kapcsolódik az energiateljesítményre vonatkozó igazolás, ami most követelmény, ha ingatlant ad el valaki, bérel vagy épít.

Új ingatlan vásárlása vagy bérlése esetén egy házban az egyik legnagyobb pénzügyi kihatása az energiának lesz, különösen, hogy az energiaköltségek látszólag folyamatosan növekednek. De hogyan tudja megmondani, mennyi energiát fog fogyasztani az új otthona?

A tanúsítvány megmutatja, mennyire energiatakarékos az ingatlan, akárcsak az új háztartási készülékeken látható többszínű matricák megmondják, mennyire energiatakarékos a készülék. Az osztályozás “G” -től, egészen “A” -ig terjed, ami energia szempontjából nagyon hatékony és sötétzöld színű. A tanúsítvány célja, hogy megmutassa, mennyibe fog kerülni az ingatlan fűtése és megvilágítása, és mennyi szén-dioxidot bocsát ki az ingatlan.

Ezenkívül döntően megmondja a vásárlóknak vagy a bérlőknek, hogy milyen változtatásokat tehetnek az ingatlan hatékonyságának javítása érdekében, és hogy csökkentsék számláikat. Ez magában foglalhat mindent, a szigetelés hozzáadásától az energiatakarékos izzókra történő átállásig.

A lényeg az, hogy az embert tájékoztassa arról, hogy mit tehet az ingatlan energiahatékonyságának javítása érdekében, és így pénzt takarítson meg, valamint megmutassa, mennyire vonzó az ingatlan energia szempontjából a potenciális vásárlók számára.Minél jobb a minősítés, annál alacsonyabb az ingatlan üzemeltetésének költsége. A tanúsítványok sokkal részletesebben megmutatják a fűtés, a világítás és a víz fejlesztésének potenciális költségeit.

Tehát az energiatanúsítvány feltétlenül szükséges, ha valaki ingatlant szeretne eladni, és én ezt nem is tudtam volna meg, ha nem hallgatom a rádiót. Ezért érdemes a rádión nem csak zenét, de más programokat is hallgatni.