A reggeli hírek a legjobbak

Olyankor vagyok a legfrissebb, ülök az autóban és hallgatom a rádiót. Ma reggel is egy nagyon érdekes dologról volt szó: a napelemek működéséről. Annyira felkeltette ez az egész az érdeklődésemet, hogy amikor beértem a munkahelyemre, kávé és munka helyett azzal indítottam a napot, hogy beírtam a keresőbe: napelem park megtérülés. A Pentele Solar nevű cég weboldalán azonnal találtam is információkat róla: mint kiderült, általában tíz év alatt térül meg a befektetett ár. Azért mondható el általánosan ez, mert ha jól van megtervezve a napelem park és pontosan akkora a teljesítménye, amekkorára szükségünk van, akkor minden park körülbelül ennyi idő alatt térül meg. Ha túl van méretezve, akkor természetesen később.

A weboldalról azonban sok más érdekességet is olvastam, ami hasznos lehet az apósomnak é a főnökömnek is. Előbbinek azért, mert kiderült, hogy a magyar állam egyik célja az, hogy teljes mértékben az ország határain belül termeljük meg a szükséges áramot tíz éven belül és ezért földművesek és földtulajdonosok számára biztosít kedvezményeket napelem park létesítésére. A kedvezményes hitellehetőség mellé pedig egyszerűsített engedélyszerzés is tartozik. A lényeg az, hogy legyen egy hektár földed, amit erre tudsz szánni, telepíts rá napelem parkot és az állam felvásárolja tőled az áramot. Ez szerintem egy szuper befektetés, az áram árából ki tudod fizetni a kölcsönt és utána plusz pénzhez is jutsz. A napelem pedig egy nagyon tartós, hosszú befektetés, úgyhogy sok időre be tudod biztosítani magad ezzel a projekttel. Apósomnak meg bőven van földje, amit már nem használ, mert nincs rá kapacitása és ereje. Mondjuk ha jól értettem, egy személy csak egy napelem parkot telepíthet, de még így is megéri szerintem.

A másik infó pedig, amit a főnökömmel osztottam meg még aznap, nem más mint, hogy elindult egy uniós pályázat, ami jövő év szeptemberéig tart, és aminek a keretén belül vállalatok jelentkezhetnek vissza nem térítendő támogatásra napelem park létesítésére. Itt saját használatra lehet csak felhasználni az áramot és kötelezően épülettetőre kell felszerelni. Ezt aztán még jobb lehetőség, ha a megtérülés szempontjából nézzük, hiszen itt csak időt kell belefektetni a pályázat megírásába és az engedélyek megszerzésébe és a pénzt megkapod, anélkül, hogy neked fizetni kellene (pontosabban egy bizonyos teljesítmény alatt, az fölött valamennyi önrészt is bele kell dobni, ami lehet saját pénz vagy akár kölcsön is). A lényeg, hogy itt, ha matematikailag ki is lehet számolni a megtérülés idejét, hiszen ez is pénzbe kerül, az nem a te pénzed. És utána nincs több villanyszámla.

Na, de nagyon elkalandoztam a témában és elfelejtettem mondani, hogy annyira meggyőzően beszéltek a rádióban a napelemekről, hogy azért néztem utána, mert eljátszadoztam a gondolattal, hogy szereltetek az otthonomra. Most épp nincs erre semmilyen pályázat, de szerintem ez sem kizárt a jövőt illetően. Mindenesetre én elkezdtem komolyan gondolkodni a témában. Remélem nem hallok minden nap ilyen jó dolgokat a rádióban, mert soha nem lesz egy szabad percem sem a tervezgetések és kivitelezések közepette.